Kummal puol lampee? Skanssin kaupunginosa on kuin Turku pienoiskoossa

Turkulaiset rakastavat kotikaupunkiaan ainakin sen kauneuden, viihtyisyyden, vilinän ja kompaktiuden vuoksi. Mutta me uskomme, että kaikki Turun keskustan parhaat puolet on löydettävissä myös eteläisessä Turussa sijaitsevasta Skanssin kaupunginosasta. Katsotaanpas!

”En keksi Suomesta Turkua parempaa paikkaa. Täällä on paljon asioita, joista olla ylpeä”, sanoo koko ikänsä kaupungissa asunut Kimmo Kajander. ”Turku on Suomen mittapuulla iso kaupunki, joka on kuitenkin tarpeeksi pieni. Se tekee täällä elämisestä ja liikkumisesta helppoa. Ja Skanssi on vähän kuin Turun toinen keskusta – ainakin palveluiden puolesta.”

Parrakas mies hymyilee ja katsoo kameraan. Taustalla vehreää puistoa aurinkoisena päivänä.
Kimmo Kajander on turkulainen jo toisessa polvessa.

Pyysimme Kimmoa vetämään yhtäläisyyksiä historiaa havisevan keskustan sekä uuden, nopeasti kasvavan Skanssin välille. Hänen näkemyksiensä voidaan katsoa perustuvan pitkään kokemukseen, sillä Kimmo on turkulainen jo toisessa polvessa. Raunistulan puutaloalueella asuva Kimmo viihtyy hyvin sekä Turun keskustassa että Skanssissa, ja löytää alueista hieman yllättäviäkin yhtäläisyyksiä.

Vähän kaikkea löytyy – kompaktissa paketissa

Kimmon mukaan sekä Turusta että Skanssista löytyy sopivasti vähän kaikkea, mutta mitä se oikein pitää sisällään?

Ainakin kaupunkiluontoa ja puistoja, missä ulkoilla. Siinä missä keskustan asukkaan pääsevät vihreyden keskelle muun muassa Vartiovuorelle ja Puolalanpuistoon, voivat skanssilaiset suunnata esimerkiksi Biolaaksoon tai vehreän hautausmaan rauhaan.

Skanssin Biolaakso ja Turun Vartiovuorenmäki vierekkäisissä kuvissa. Molemmissa alkusyksyn aurinkoinen päivä. Biopuiston kuvassa punakaiteinen silta.
Skanssin Biolaakson vehreys vetää vertoja Vartiovuoren kuulaudelle.

Skanssissa piisaa keskustan tavoin myös palveluita, ravintoloita ja tekemistäkin aina padel-kentistä Suomen suurimpaan Flowparkkiin. ”Skanssin ravintola-aukiolta on kivat, isot ikkunat mäntymetsään, jossa Flowpark sijaitsee”, Kimmo kertoo.

Ja tämä kaikki on vieläpä mukavan lähellä.

”Turun hyvä puoli on, että mihin vaan pääsee vartissa.”

Sama pätee myös Skanssiin – ainakin jos on auto alla.

”Skanssissa on kaikki elämän tarpeet kompaktissa paketissa”, summaa Kimmo. ”Jos minun pitää valita lähdenkö mieluummin Turun keskustaan vai Skanssiin, valitsen Skanssin – se on vaan niin paljon nopeampaa ja helpompaa.”

Ihmisvilinää ja silmää miellyttäviä rakennuksia

Monen mielestä Turun keskustassa parasta on idyllinen tunnelma ja ihmiset. Parhaiten ne yhdistyvät keskustassa, jossa kauniit vanhat rakennukset tarjoavat tunnelmalliset puitteet houkuttelevalle kaupunkielämälle.

Kimmon mukaan Skanssikin on eläväinen kaupunginosa. ”Varsinkin Skanssin kauppakeskuksesta löytyy aina vilinää ja hälinää”, hän kuvailee. ”Sieltä löytyy lähes kaikki samat jutut, kuin kauppatorin ympäristöstäkin.”

Entäpä sitten silmää hivelevää arkkitehtuuria, löytyykö sitä Skanssista?

”Tämä on vaikea! Ei Skanssissa mitään wau-arkkitehtuuria ole, mutta kyllä alueen tiilikuosi miellyttää ainakin omaa silmääni”, Kimmo tuumii.

Torille!

Kulttuurikaupungin ytimessä on aina tori, kuuluttaa Turku kotisivuillaan. Ja niinhän se on, että torit elävöittävät kaupunkia ja kokoavat ihmiset viihtymään. Kun Turku Center kyseli taannoin, mikä Turun keskustassa on parasta, nousi uudistunut kauppatori, sen Toriparkki sekä lähellä sijaitsevat palvelut toiseksi suosituimmaksi vastaukseksi.

Eikä tori ole vain keskustan vetonaula, sillä myös Skanssista löytyy tori – aivan ostoskeskuksen edustalta. ”Ja Skanssin torilla on jo vesiallas, joten se on kauppatoria edellä siinä”, Kimmo nauraa.

Altaan lisäksi torin kupeesta löytyy myös kosolti palveluita sekä parkkitilaa – aivan kuten keskustassakin.

Kaksi kuvaa vierekkäin, vasemmalla Turun kauppatori ja oikealla sisäkuva Skanssin kauppakeskuksesta.
Keskustan kauppatorin vilinää ja Skanssin kauppakeskuksen stemminkiä.

Eihän lampi nyt joki ole, mutta vesielementti kuitenkin

Turkua halkova Aurajoki on turkulaisille rakas. Sen varrella pikniköidään, syödään, istuskellaan ystävien kanssa ja vain nautitaan kaupungin tunnelmasta.

Skanssiin asti joki ei yllä, mutta kasvavasta kaupunginosastakin löytyy pian oma vesielementtinsä, jonka äärellä viihtyä. Skanssin biodiversiteettipuistoon on nimittäin suunnitteilla pieni lampi.

”Vesi on rakas elämän elementti turkulaisille. Se elävöittää tunnelmaa ja pitää luonnon virkeänä. Turkulaisena on vaikea kuvitella kunnon kohdetta ilman laineen liplatusta tai veden solinaa”, Kimmo summaa veden tärkeyttä.

Jos kuitenkin jokea tai jokilaivoja kaipaa, suosittelee Kimmo hurauttamaan keskustaan. Onneksi sekin käy käden käänteessä.

Satolainen samaa mieltä

Ei jätetä Kimmon varaan Skanssin kehumista, vaan kysytään vielä Paajasen Ritvalta, joka on vuokrannut SATOkoteja Turussa jo 25 vuotta. Ritva, mitä mietit ensimmäisenä, kun kuulit että meille tulee vuokra-asuntoja Skanssiin Sorakadulle?

"Kerrassaan ilahduin! Saamme uudelta kehittyvältä alueelta lisää vaihtoehtoja hakijoillemme ja aivan upouuden hienon talon."

Turussa pitkään asuneelle, nyt Kaarinassa kotia pitävälle Ritvalle Skanssi on tuttu paikka, sillä kotiovelta vaikkapa Skanssin kauppakeskukseen on vain viitisen kilometriä. Mutta kenelle Ritvan mielestä Skanssin SATOkodit sopisivat parhaiten?

"Skanssi sopii kaikenikäisille asukkaille ja onkin siitä mainio paikka. Vanhempi väki pääsee vaikka rollaattorilla kauppakeskukseen omatoimisesti asioimaan ja virkistymään. Ja totta kai naapurusto sopii nuoremmillekin: hyvät shoppailumahdollisuudet kauppakeskuksessa, liikuntamahdollisuuksia sekä luonto lähellä."

"Bussi kulkee aivan SATOn talon vierestä, joten nuoret pääsevät Turun keskustaankin nopeasti ja myös esim. Kaarinan suuntaan. Enkä malta minäkään olla mainitsematta Skanssin Biodiversiteettipuistoa - Euroopan ensimmäistä laatuaan!"

Entäpä mikä tulee olemaan Sorakadun kotitalon paras puoli?

"Sorakadun talossa on hieno saunaosasto, josta pääsee vilvoittelemaan sisäpihan puolella olevalle terassille. Uskon, että tämä on todella kiva juttu asukkaille."

Testaa! Tunnistatko sinä aidon?

Mistä tunnistaa aidon turkulaisen?

  1. Ylittää Aurajoen Förillä.
  2. Ei tunne sanaa pesuvati. Sitä sanota pesofatiks.
  3. Uskoo, että kaikki tiet vievät Turkuun.

Mistä tunnistaa aidon skanssilaisen?

  1. Saapuu Förille Fölillä.
  2. Hakee pesofatinsa Skanssi Clasult.
  3. Tietää, että tie vie Skanssiin – ja sieltä minne vain!