Metrolla kotiin Puotilaan
Palvelut ja meri kävelymatkan päässä
Kotoisa Puotila (ruots. Botby gård) on pääkaupunkimme vanhimpia lähiöitä. Itä-Helsingissä sijaitseva 4 800 asukkaan kaupunginosa on osa Vartiokylää ja vain pienen kävelymatkan päästä Itäkeskuksen todella monipuolisista palveluista ja kaupoista. Puotilassa leppoisa lähiöasuminen yhdistyy loistaviin liikenneyhteyksiin ja merelliseen tunnelmaan.
Yleiskaavassa rakennustaiteellisesti arvokkaaksi määritellyn Puotilan yleisilme on selvästi 1960-lukulainen, vaikka uusimmat kerrostalot ovatkin nousseet metron tuntumaan vuosina 1999-2006. Osa taloista muodostaa tunnelmallisia umpikortteleita, mikä on tuon ajan lähiöissä epätavallista. Arkkitehtonisista ratkaisuista kunnian voivat ottaa alueen rakennuttajat, Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto Haka ja Keskus-Sato. Korttelien sisäpihoilla on nurmea, leikkipaikkoja sekä puita - ja kerrassaan kotoisa tunnelma. Kaupunginosan historia kietoutuu Puotilan kartanon ympärille, jolta alue on saanut myös nimensä.
Lue lisää Helsingin kaupunginmuseon sivuilta ›
Pieni kyläkierros
Vehreässä Puotilassa merenrannan luonto on lähellä.
Lähdetään liikkeelle Vartiokylänlahdelta kahvila Meridianista, josta saa perinteikkäitä ruoka-annoksia (lihapullat ja lohikeitto mainittu) ja suun makeaksi. Kahvilalta on muutama sata metriä Puotilan kartanolle, jonka vieressä on viljelyspalstoja ja Juorumäen metsä. Täällä meren rannalta näkee Vuosaareen johtavalle Raittisillalle asti ja hetken kun vielä vähän kävelee, saapuu hiekkapohjaiselle uimapaikalle.
Puotilaa halkovan Meripellontien toisella puolella on iso venesatama, josta reippailua voi jatkaa rantoja pitkin Herttoniemenrantaan saakka.
Alueen toisella laidalla, lähellä Itäväylää, on Puotilan oma metroasema. Se avattiin vuonna 1998 yhtä aikaa Rastilan ja Vuosaaren asemien kanssa. Liikenneyhteydet ovat muutenkin hyvät, sillä Kehä 1 sivuaa Puotilaa jatkuen kohti Vuosaarta.
Kaikki lähti kartanosta
Ensimmäiset tiedot Puotilan asutuksesta ovat peräisin 1200-luvulta. Muutamaa sataa vuotta myöhemmin 1700-luvun puolivälissä Puotilan kartano sai alkunsa, kun paikalliseen Råånsin ratsutilaan liitettiin viereiset Klavisin ja Domarsin ratsutilat. Kartanon päärakennus on rakennettu 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa, ja se on historiansa aikana ollut arvosukujen ja kauppiaiden omistuksessa.
Kartanon alkuperäinen nimi, Botby gård, on sekä alueen että metroaseman ruotsinkielinen nimi. Aikaisemmin kartanosta ja myös koko Vartiokylästä käytettiin suomeksi nimeä Puotinkylä.
Historiallisia hahmoja ja… discoa?
Puotilan kartanon historia on värikäs ja monivaiheinen. Entisen ratsutilan mailla on syntynyt ja asunut paljon aikansa suurnimiä, kuten Viaporin viimeinen ruotsin vallan aikainen komentaja Carl Olof Cronstedt. 1900-luvun alussa Puotilan kartanolla oli oma laivalaituri, jota hyödynsivät lähinnä Helsingistä kesämökeilleen saapuvat kaupunkilaiset.
Helsingin kaupunki hankki kartanon maat vähitellen 1900-luvun alkupuolella. Vuoden 1933 jälkeen kartano oli vaihtelevassa käytössä, muun muassa kansakouluna ja häädettyjen asuntolana.
Nykyinen kartano koostuu kolmesta rakennuksesta: päätalosta, sivurakennuksesta eli Pehtoorin pytingistä ja entisestä viljamakasiinista, joka tunnetaan nykyisin Puotilan kappelina. Kappeli on yksi Helsingin suosituimmista vihkikirkoista. Pehtoorin pytingissä sijaitsee pub Svenkka, joka on tiettävästi Suomen vanhin disco. Päätalon tiloissa toimii nykyisin ravintola.
Hurjia halloween-elämyksiä ja perinteinen joulutori
Puotilan Kartano on edelleen alueen tapahtumien keskipiste. Kartanon mailla järjestetään tilaisuuksia, joihin tullaan pitkänkin matkan päästä.
Jos menojalka vipattaa, tsekkaa järjestetäänkö Kartanorock taas kesällä.
Tunnelmalliselta joulutorilta löydät joulunaikaan herkkuja ja lahjoja.
Lasten kanssa syksyn Halloween-puisto on aivan ykköstapahtuma. Halloweeks täyttää kartanon puistikon yli tuhannella valaistulla kurpitsalla sadonkorjuun ja halloweenin hengessä. Ihasteltavaa riittää koko perheelle ja pienimmille on myös liukumäkiä, kasvomaalausta ja ilmapalloja. Ja tottahan aikuisetkin saavat kasvonsa koristella.
Oman kylän koulut, humppaa ja jumppaa
Puotilassa ei enää ole omaa ostoskeskusta, eikä se ole tarpeenkaan: Itiksen ja kauppakeskus Eastonin todella monipuoliset palvelut ovat vain lyhyen kävelymatkan päässä ja lähikauppa Alepa palvelee arjen ruokahankinnoissa.
Pienimmät ohjataan koulusivistyksen pariin paikallisessa ala- ja yläkoulussa. Ruotsinkielisiä kehittää Botby grundskola esikoulusta yläkoulun loppuun. Suomenkielisen alakoulun viereisellä mäellä sijaitsee Vartiokylän työväentalo, jossa järjestettiin tansseja 1960-luvulla. Nuorison houkuttelemiseksi se toimi myös nimellä Uusi Natsa. Nykyään tilaa saa vuokrata omiin tilaisuuksiin.
Sporttaajalle Puotilalla on tarjota merenrantareittien lisäksi muun muassa tekonurmi palloiluun, useita puistoja ja ulkokuntosali.
Samanlaisia kaupunginosia kuin Puotila
Seuraa Puotila-seuraa
Puotila-Seura tarjoaa jäsenilleen kanavan, jonka kautta vaikuttaa alueen asioihin ja kehittämiseen. Seura välittää asukkaiden mielipiteitä ja ehdotuksia Helsingin kaupungille, tukee tutkimus- ja julkaisutoimintaa sekä järjestää monenmoisia tilaisuuksia taidepläjäyksistä asiapitoisiin luentoihin. Aktiivinen seura on toiminut vuodesta 1961 lähtien.
Merenkulun ystävän Itä-Helsinki
Veneilijälle Puotilassa on valittavana jopa kaksi eri paikkaa kesäiselle menopelilleen: Puotilan venekerhon ylläpitämä satama ja Vartiokylän Ranta- ja venekerhon satama. Kerholaisten käytössä on muun muassa kokoontumistiloja, keittiöt, grillipaikkoja, wc:t ja talvisäilytyspaikkoja. Puotilan aluevesillä kalastetaan paljon ja veneilijälle riittää saaristossa nähtävää sekä Porkkalan että Porvoon suunnassa.
Miksi SATO?
Meidän asuntomme on sinun kotisi kaikissa elämäntilanteissa ja asuminen on vaivatonta. Huolehdimme kodistasi vuosikymmenten kokemuksella ja kehitämme uusia palveluja iloksesi. Meiltä ja kumppaneiltamme saat myös mainiot asiakasedut.