80 vuotta koteja - tarina SATOsta
Aina valmis uudistumaan
Mäkelänkatua kolistelee raitiovaunu. Se pysähtyy Koskelantien risteyksessä ja matkustaja mietiskelee hetken Amerinkulman 80-luvun lopun estetiikkaa. Matka jatkuu ohi Käpylän peruskoulun ja silmiin osuu viehättävä 40-luvun kerrostalokortteli, jonka ajalleen tyypillisen eleettömät talot myötäilevät mäkistä pihaa. Avoparvekkeilla pelargonioita, ulko-ovien tuntumassa penkkejä istahtamiseen. Se on SATOn ensimmäinen kotitalo, As Oy Sato N:o 1.
Ensimmäinen SATOkoti
"Olihan se aika ihmeellistä vuonna 42 ostaa kiinteistö, kun sota oli täydessä käynnissä", pohtii As Oy Sato N:o 1:n alkuperäinen asukas Jorma Haapkylä SATOn 60-vuotisjuhliin kesällä 1999 kuvatussa videossa.
As Oy Sato N:o 1:een valmistui pääsääntöisesti kompakteja noin 60 neliön kolmioita ja pieniä kaksioita. Vastaavasti esimerkiksi Kontulaan kesällä 2020 valmistuvaan taloon tulee pääasiassa yksiöitä ja kaksioita, mutta toisaalta talon kolmiot ovat edelleen kompakteja.
Toisenlainen maailma
"Sodan aiheuttamat menetykset on pyrittävä korvaamaan tarmokkaalla jälleenrakennustyöllä". Lause syyskuussa 1940 perustetun SATOn ensimmäisestä toimintakertomuksesta on tunteikas ja sisukas. Koti on ihmisen perustarve.
SATO ja samaan aikaan samoin tavoittein Tampereelle perustettu Tasa Oy halusivat, että vapaan kilpailun ja yksityisen yritteliäisyyden tehokkuus ja voimavarat keskitettäisiin sodan alla asunnottomien suuren joukon auttamiseksi. Päätettiin, että SATO ei rakentaisi koteja itse, vaan antaisi työt urakkakilpailun pohjalta kotimaisten rakennusliikkeiden toteutettaviksi.
Todelliseen jälleenrakennustyöhön päästiin kuitenkin käsiksi vasta viimeisen sotakorvaustoimituksen jälkeen 1946, toden teolla oikeastaan aivan 40-luvun loppuvuosina, kun kotimainen rakennusteollisuus pääsi vauhtiin säännöstelyä asteittain purkaen. Pian valmistuivat Mannerheimintie 83-89:n tutut kivitalot, SATOkoteja Arabianrantaan ja Munkkiniemeen - osa aravalainoituksella, osa omin voimin.
"Rakennustoiminta oli lamassa. Valmiita rakennussuunnitelmia ei ollut. Alaa uhkasi massatyöttömyys", muisteli SATOa perustamassa ollut ekonomi ja rakennusmestari Martti Sorvari keväällä 1980. "Valtion ja kuntien virkakoneistoilla oli sodan jäljiltä kannettavanaan poikkeuksellisen suuri työtaakka. Yksityisen teollisuuden ja liike-elämän piirit pitivät välttämättömänä löytää koko yksityisalaa koskevia vaihtoehtoja toiminnan aikaansaamiseksi."
Tartuimme haasteeseen.
Aluerakentamisen taikaa
Bussi huristelee silmukan Hämeenlinnanväylältä Metsäläntielle ja pian ikkunasta pilkahtavat Ida Aalbergin tien tornitalot. Jalkakäytävällä perheenäiti komentaa nuorimmaista ja vastaantuleva pappa odottelee kärsivällisesti, että pääsisi rollaattorin kanssa ohittamaan. Ollaan Pohjois-Haagassa, SATOn ensimmäisen aluehankkeen, 32 hehtaarin ja 1 400 kodin naapurustossa.
Helsinki osoitti poikkeuksellista luottamusta yksityiselle rakennuttajalle luovuttamalla SATOlle Pohjois-Haaga III:n alueen paitsi rakentamisen, myös asemakaavan laatimisen ja kunnallistekniikan suunnittelun ja toteuttamisen. Kotitalojen lisäksi SATO rakennutti alueelle lämpökeskuksen ja liikekeskuksen vuosina 1956-1960, ja koko hanke oli käänteentekevä historiassamme. Meihin tarttui aluerakentamisen taika, joka jatkuu edelleen.
Valmis muuttumaan
Kops. Kops. Kops. Talissa kopisee golfpallo. Pyöräilijä kurvaa puiden siimeksestä Kutomotielle, ohi Lumikin, Tuhkimon ja Auroran. Ne ovat viimeisiä SATOn rakennuttamia omistusasuntotaloja. Pihapiiri on avara ja prinsessojen vieressä on liuta hiukan tylsemmin katuosoitteellaan nimettyjä taloja täynnä SATO VuokraKoteja. Ja tuolla rakennetaan vielä yhtä - Estelleä - ensimmäistä SATO JoustoKotia.
Lähes joka kymmenes suomalainen koti on SATOn rakennuttama, mutta vuokra-asuntoja SATO omistaa "vain 26 000". Vielä 2000-luvun alussa meillä oli vahva omistusasuntojen rakennuttajan leima, vaikka jo laman myllerryksessä olimme muuttaneet suuntaa rakennuttajasta sijoittajaksi.
Kun lama johti SATOssa kymmenien miljoonien markkojen tappioihin, ja valmiita myymättömiä asuntoja oli yli 700, lisättiin strategiaan asuntojen omistaminen. SATO omisti vuokra-asuntoja tarjoavan Vatro Oy:n osakkeita ja päätimme hankkia koko yhtiön omistukseemme. Vatron lisäksi ostimme Salpa Oy:n, ja näiden 1992 tehtyjen kauppojen myötä oli pohja asuntosijoittamiseen luotu.
"Yhtiössä oivallettiin ja onnistuttiin tekemään oikeat ratkaisut hädän hetkellä", muisteli varatuomari Lauri Koivusalo SATOn 60-vuotishistoriikissa. "SATO selvisi loppujen lopuksi voittajana koko alan perusteellisesti järisyttäneessä kaaoksessa."
Konsepteja 2000-luvulta
SATO PlusKoti
Ensimmäinen asukkaalle tavanomaista laajemmat muunneltavuus ja yksilöintivaihtoehdot tarjoava SATO PlusKoti valmistui Arabianrantaan 2004 ja palkittiin Rakennusinsinööriliiton RIL-palkinnolla. Omistusasumiseen uusia tuulia tuonut konsepti perustui avoimeen rakentamiseen ja koko kerrostalo muuntui asukkaiden SATO PlusKoti -nettipalvelussa tekemien valintojen mukaan. Konseptista luovuttiin, kun rakennuttamisen painopiste siirrettiin vuokra-asuntoihin.
Senioriasunnot
SATO on ennättänyt rakennuttaa monenlaisia koteja, myös seniori- ja palvelutaloja. Omaksi konseptikseen vuokra-asuntopuolella kehitimme SATO SenioriKodin yhdessä Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n kanssa, ja ensimmäinen talo valmistui Pitäjänmäkeen 2006. SATO SenioriKoteihin liittyi asiakaskohtasesti räätälöity hoivapalvelu. Meillä on edelleen seniori-ikäisille tarkoitettuja kotitaloja hoivapalveluilla tai ilman, mutta SenioriKoti-konseptista on luovuttu.
Vuokra-asuntojen laatuluokitus
2010-luvun taitteessa otimme käyttöön vuokra-asuntojen laatuluokituksen, jonka tarkoituksena oli toisaalta välittää asiakkaalle oikea kuva vuokrattavan asunnon hinta-laatusuhteesta ja toisaalta ohjata omaa korjaustoimintaamme. Suurin osa kodeistamme oli sijaintinsa ja kuntonsa puolesta kolmen ja neljän tähden SATO LaatuKoteja. Tähdet ovat jo jääneet historiaan, mutta SATO VuokraKodeista löytyy edelleen asuntoja moneen makuun.
Koteja Pietariin
Olemme 80 vuoden aikana ennättäneet käväistä itänaapurissa rakennuttamassa liiketiloja, mutta koteja meillä on ollut Venäjällä vasta kaksitoista vuotta. Kaikki 533 SATOkotia sijaitsevat Pietarissa, erinomaisten kulkuyhteyksien varrella keskustan lähellä. Kodin voi vuokrata myös kalustettuna.
Luovuimme Pietarin liiketoiminnasta keväällä 2023. SATO ei harjoita Venäjän kauppaa.
SATO HotelliKoti
Vuonna 2012 lanseerattu kodinomaisten tilapäisasuntojen SATO HotelliKoti sai huippuvastaanoton asiakkailta. Kampissa peruskorjasimme 50-luvun, Kruununhaassa 30-luvun ja Tapiolassa 60-luvun kerrostalokodit ajan henkeä kunnioittaen, pieteetillä sisustaen. Asukkaina oli sekä kotimaassa matkailevia että ulkomailta töihin tulleita. Möimme HotelliKoti-konseptin Forenomille 2018.
SATO StudioKoti
Lähivuosien näkyvin asumiskonseptimme on ehdottomasti ollut uuden sukupolven SATO StudioKoti, kompakti 15 neliön vuokra-asunto, jonka tavoitteena on erinomainen asiakaskokemus ja viihtyvyys sekä edullinen asumiskustannus.
Enemmän kuin seinät
Aurinko lämmittää selkää ja Snellmaninkadun asfaltti hohkaa kesää 2019. Porttikongi viilentää hetkeksi, sisäpihalle pystytetyn teltan alta kuuluu puheensorinaa, pihaportaiden vieressä hiillostuu grillillinen makkaraa. Naapurit ovat tuoneet herkullisen salaatin, makeita leivonnaisia ja muuta mukavaa naposteltavaa, satolaiset puolestaan kalusteet, katoksen ja grillin.
SATOja makuja -pihakestit
Kesäinen päivä helli ensimmäisten SATOja makuja -pihakestien osallistujia vuonna 2019. Kestit järjestettiin neljässätoista SATOn kotitalossa ja niihin osallistui satoja asukkaita. Klikkaa video pyörimään ja sukella pihakestien tunnelmaan.
Asiakas ensin
2017 otimme isännöinnin takaisin osaksi omaa tekemistämme ja isännöinnin perinteiset tehtävät sisällytettiin SATOn omien palvelupäälliköiden ja -johtajien työnkuviin. Asiakas ensin -ajattelu ohjaa ihan jokaisen satolaisen työtä yhdessä arvojemme kanssa.
OmaSATO
Syksyllä 2018 lanseerasimme asukkaillemme OmaSATOn - nettipalvelun, johon kirjautumalla näkee mm. oman vuokranmaksutilanteensa, asiakasedut ja kotitalon tiedotteet sekä talon asukkaiden yhteisen digi-ilmoitustaulun. OmaSATO helpottaa myös asiakaspalvelun kanssa viestimistä, sillä se hoitaa asiakkaan tunnistamisen helposti.
Asiakasta kuullen
Haluamme olla yhä parempi vuokranantaja, tuntea asiakkaamme ja tarjota heille enemmän kuin seinät. Lähestymme heitä asiakaspolun varrella erilaisilla säännöllisillä asiakastyytyväisyyskyselyillä.
Osallistamme asukkaamme luomaan tulevaisuuden SATOa. Mobiilisti toimiva SATO Pulssi kuuntelee asukkaiden kotiunelmat, huolet ja haaveet. Lisäksi asukas pääsee kommentoimaan asumiseen liittyviä suunnitelmiamme ja kehitysideoitamme.
SATO Pulssi on poistunut käytöstä joulukuussa 2021.